Klassieke Hypnotherapie

Vorm: Bijscholing
Vakcategorie(ën): Hypnotherapie / Psychosociaal


Terug

Omschrijving Klassieke Hypnotherapie

Hypnotherapie is één van de oudste vormen van psychotherapie. De term "hypnose" komt van het Griekse woord hypnos, wat "slapen" betekent. Hypnotherapeuten gebruiken interventies die leiden tot een diepe ontspanning en een veranderde staat van bewustzijn, ook wel bekend als een trance. Een persoon in een diep gerichte trance staat is ongewoon gevoelig en reageert op een idee of beeld, maar dit betekent niet dat een hypnotiseur verstand en vrije wil van de persoon kan controleren. Integendeel, hypnose kan mensen leren hoe ze hun eigen staten van bewustzijn kunnen beheersen. Door dit te doen kunnen ze invloed hebben op hun eigen lichaamsfuncties en psychologische reacties.

Door de de geschiedenis heen is trance gebruikt door sjamanen en oude volkeren in rituelen en religieuze ceremonies. Maar hypnose zoals wij dat nu kennen werd eerst gekoppeld aan het werk van een Oostenrijkse arts genaamd Franz Anton Mesmer (1700). Hypnotherapie herwon aan populariteit in het midden van de jaren 1900 als gevolg van Milton H. Erickson (1901-1980), een succesvolle psychiater die hypnose gebruikte in zijn praktijk. In 1958, zowel de American Medical Association en de American Psychological Association erkenden hypnotherapie als een geldige medische procedure. Sinds 1995 heeft de National Institutes of Health (NIH) hypnotherapie aanbevolen als een behandeling voor o.a. chronische pijn.

Hypnose is een zeer effectieve aanvulling op elke therapeutische specialiteit. Veel professionals op de gebieden gezondheidszorg en begeleiding hebben onze opleiding succesvol geïntegreerd in hun werkzaamheden. Voorbeelden hiervan zijn: therapeuten, coaches, artsen, tandartsen, chiropractors, psychologen, maatschappelijk werkers, huwelijk counselors, verpleegkundigen, massage beoefenaars, electrologists en fysiotherapeuten.

Hypnose kan drastisch helpen bij het verbeteren van prestaties, gezondheid, zelfvertrouwen, relaties, sport, concentratie, creativiteit, chronische of acute pijnbestrijding, het overwinnen van gewoonten, verslavingen, angsten en fobieën, zelfontdekking, vermindering van stress, gezonder zelfexpressie, en therapie voor vroegere trauma. Vergeleken met traditionele therapeutische modaliteiten is hypnotherapie een relatief korte tehrapeutische methode en is vaak sneller en meer effectief en duurzaam. Geen wonder waarom zo veel professionals die al in de gezondheidszorg werkzaam zijn de uitvoering van hypnose binnen hun praktijk willen brengen.

Doel

De student heeft na afloop

1. Inzicht in tranceverschijnselen
2. De mogelijkheid trance toe te passen
3. De mogelijkheid de klant te reponeren
4. Creëren van een verwarring
5. Creëren van een passieve imaginatie
6. Toepassen van suggesties en suggestietherapie

Doelgroep

Psychologen, therapeuten, coaches, counsellors, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, hypnotherapeuten, regressietherapeuten en andere paramedici uit de reguliere en complementaire hulpverlening.


Bijscholingen in de categorie Hypnotherapie

Ericksoniaanse hypnotherapie

Erickson loste nooit een probleem op de bekende manier op maar gebruikte paradoxen, anekdotes, verrassingen en verwarring om verandering in het onbewuste teweeg te brengen. Het is aan Erickson te danken dat het gebruik van hypnose in de psychotherapie weer op de kaart werd gezet, nadat het door...

Neoklassieke Hypnotherapie

Binnen de hypnotherapie worden standaard drie deelgebieden onderscheiden: Klassieke-, Neoklassieke- en Moderne Hypnotherapie. Het woord hypnose is door de negentiende-eeuwse arts James Braid geïntroduceerd en is afgeleid van het Griekse woord ‘hypnos’, dat ‘slaap’ betekent. Het woord is echter...

Prikkelbare Darm Syndroom

Het prikkelbare darmsyndroom is een verzamelnaam van darm- en soms ook maagklachten, waar in Nederland ruim 500.000 mensen aan lijden. Klachten bestaan o.a. uit diarree, obstipatie, opgeblazen gevoel, misselijkheid, winderigheid en pijn. Lichamelijk zijn er geen afwijkingen, maar deze klachten...

Nieuwsbrief

Schrijf in of manage je nieuwsbrief:


Volg ons op sociale media: